Bezoek het Arabia blog

Visit Cookbook Arabia's blog (English)

Volg Merijn & Nadia op Facebook

Volg Merijn & Nadia op Twitter


Arabia

– idee, concept, tekst, styling & foodstyling door Nadia Zerouali & Merijn Tol

“…..Arabia. Een utopia of zou deze plek echt kunnen bestaan?
Daar ging ons gesprek over toen we in de taxi van Beirut naar Damascus zaten. Uiteindelijk bleek na al onze reizen ‘Arabia’ de meest passende titel voor ons kookboek.
Want datgene wat alle mensen in de ‘Arabische wereld’ bindt zowel vroeger als nu, is de taal, het ‘arabia’ en niet de religie die de mensen aanhangen of de plaats waar ze wonen. We zijn niet op zoek gegaan naar overeenkomsten of verschillen maar toen we reisden in de landen die ons Arabia vormen werden ze vanzelf duidelijk. Arabia is geen grote brij van éénvormige landen, maar een eigentijdse kleurrijke geurrijke smaakvolle lapjesdeken.
Onze binnenkomer was een simpele en doeltreffende: wat eten jullie precies? Deze vraag opende alle deuren naar de heerlijkste keukens en de eettafels van unieke mensen, die ons met de grootste vrijgevigheid onthaalden…..”

‘Arabia is de titel van misschien wel het meest inspirerende kookboek dat het afgelopen boekseizoen is verschenen.’ Janneke Vreugdenhil in NRC next

Dit is het begin van de introductie van Arabia - ons kookboek over mediterraan Arabische kooktradities dat wij in 2008 gemaakt hebben bij uitgeverij Kosmos- samen met culinair fotograaf Sven Benjamins en vormgeefster en illustratrice Rosa Vitalie.

Een kookboek dat een andere kant van de Arabische wereld laat zien, een wereld vol kleuren, geuren en smaken, van Marokko, Libanon tot Sicilië en Andalusië: de Arabische invloed op de rijke mediterrane keuken. Van modern tot traditioneel.

‘Niet weer een boek met boekenwijsheden, opgedaan in de bibliotheken die met deze keukens zijn volgeschreven maar fris van de lever ter plekke genoteerd en geillustreerd(...)’ Johannes van Dam in Het Parool

Een niet-traditioneel kookboek dat de lezer meeneemt op een persoonlijke ontdekkingsreis, met smaakmakende foto’s, bijzondere illustraties, gedichten en een verslag van bijzondere ontmoetingen met bijzondere mensen op bijzondere plekken. Van de organisator van een moderne biologische markt in Beirut tot vrouwen die arganolie persen op het Marokkaanse platteland in het zuiden van Marokko.

‘Jaloursmakend.....Merijn Tol en Nadia Zerouali schrijven lekker, hebben stevig door Marokko, Tunesië, Libanon, Syrië, Andalusië en Sicilië gereisd, kunnen koken, en altijd nieuwsgierige trek. Die trek krijg je van dit boek ook, mede door de fraaie foto’s van Sven Benjamins en de barokke tekeningen van Rosa Vitalie. ‘ Onno Kleyn in de Volkskrant

We hebben veel gereisd en in ieder land de culinaire tradities geleerd van de ‘locals’ om thuis hun eigen nieuwe receptuur te maken, met de traditie als basis. Keukens hebben zich door de eeuwen heen altijd ontwikkeld doordat mensen met verschillende culinaire achtergronden samen zijn gaan koken. Ze gebruiken hun eigen vertrouwde smaakmakers én nieuwe ingrediënten. Zo zijn Arabische producten tegenwoordig goed te krijgen in Nederland en Europa. Wij gebruiken deze ingrediënten en koken op deze manier modern in een eigen stijl.

‘Dit eerste gezamelijke receptenboek is dan ook een prachtig pleidooi geworden voor de rijkdom aan kleuren, geuren en smaken die de Arabische mediterrane wereld te bieden heeft.’ Denise Hoogland in De Telegraaf

We koken van nature op de ‘Jamie’ – lekker los en vrij - manier. Een kookstijl kenmerkend voor de mediterrane keuken: eenvoudige bereidingen met veel smaakmakers en regionale producten volgens seizoen. Arabia bevat receptuur die eenvoudig is in zowel ingrediëntkeuze als bereiding, en een geweldige kennismaking biedt met de bijzondere smaken uit de grote Arabische keuken. Iedereen kan met onze receptuur uit de voeten.

Zin gekregen in sardinetosti’s met chermoula, bloemensalade met oranjebloesemhoning en verse ricotta, citroenaardappeltjes met koriander en sinaasappel, broodje citroenijs, artisjokchips, komijnfriet of zoete-aardappelkarwijsoep met arganolie? Arabia vind je in de boekwinkel of bestel via www.bol.com.

Bekijk de voorpublicatie in Delicious magazine(PDF): voorpublicatie bekijken.

Bekijk de diverse recensies en publicaties over Arabia:
(in PDF formaat)
NRC: Kookboekendrift.
Telegraaf: Culinaire ontdekkings-tocht.
Telegraaf Vrouw: Weekmenu In oosterse sferen.
Volkskrant: Kookboeken.
Dagblad v/h Noorden: Een culinaure zintuigelijke achtbaan.
Viva: Bonte arabische mix.
AM magazine: Fashionable food.
Parool: Koken met johannes, Kipstoof.
Parool: Koken met johannes, Linguine.
Parool: Recentie Arabia.
Boek: Boek arabia.

Kookboek Arabia 2008 boekcover Arabia: Magreb Arabia: het Midden Oosten Arabia:landschap Marokko Arabia: zoete aardappelsoep met karwij Arabia: bloemensalade Arabia: salade mechouia Arabia: zoete aardappelsoep met karwij Arabia: ajo blanco met abrikozen Arabia: saffraanaioli Delicious Arabia