Bezoek het Arabia blog

Visit Cookbook Arabia's blog (English)

Volg Merijn & Nadia op Facebook

Volg Merijn & Nadia op Twitter


2013-07-23 Arabia goes NY! Our latest book Arabia at home will be published by NY publisher Abrams in spring 2014 as Under the Shade of the Olive Tree! We’re very exited about that. At the same time we decided to focus more on Arabia and our skills and experience in this field. We just published a nice article in Dutch newspaper Het Parool on the Ramadan foods of Dutch warehouse HEMA and we look forward to shed a broader light on the Arabic cuisine in many ways in the future!

As well you can hire us now as Arabia Food Consultants:
Any consulting, strategy, culinary content, recipes, foodstyling for Mediterranean food related projects. We have a broad understanding of the huge Arabic and Mediterranean world and we can translate this into in refreshing new food-concepts that are contemporary and at the same time rooted in tradition. Next to our media work for TV and magazines and our cookbooks, we work for both small and bigger companies.
Yalla, our table invites you.
For our Dutch readers, follow us on www.nadiaenmerijn.nl and fb/nadiaenmerijn
http://www.nadiaenmerijn.nl


2012-07-10 finally an update! Well i needed to do this update big time! And i decided to do it English from now on, then at least this part of the website is understandable for everybody. There is lots, lots going on. We are very busy with our shows on 24 kitchen, but most of all: Arabia bij je thuis – Arabia at home – is nearly finished, and will be published in september. We are so looking forward to our new book! It’s all about ingredients, we’ll show you what to do with that bottle of oranjeblossom water or bag of bulghur staying in your pantry too long! Rosa Vitalie’s artwork is again amazing....check this one out. And not to forget i m so exited (and sometimes a little scared) about my new project in Lebanon: i want to build Beit Arabia, a sustainable little hotel, and creative space to celebrate Arab food culture. In the mountains up from Batroun. And i’m gonna need lots of money to do that. So working on that big time. More update on this follows soon.

Nieuws-image: twee kusjes.png

2010-12-01 Arabia op de radio! Arabia op de radio bij Mangiare op 8 oktober 2010.
mangiare


2010-12-01 Arabia op de radio! Luister naar Dichtbij Nederland van 19 november 2010, derde deel!

Dichtbij Nederland


2010-12-01 Diners bij Proef groot succes! De diners die we gekookt hebben bij Proef waren groot succes! Vooral afgelopen maandag 29 november was een bijzondere avond omdat we kookten met onze dierbare vriend Kamal Mouzawak van Beirut's farmers market Souk el Tayeb. Voor uitgebreide verslagen (in het Engels) zie ons blog.
En...we gaan het vaker doen, hou ons in de gaten via twitter/cookbookarabia.
blog cookbookarabia

Nieuws-image: IMG_2541low.jpg

2010-10-19 Arabia kookt bij Proef! We koken iedere maandag in november vanaf 8 november bij Proef! het restaurant van Marije Vogelzang in Amsterdam. Lees meer:

Proef Arabia
Een maandagavond in november is niet echt bepaald zwoel. Nadia Zerouali Merijn Tol, auteurs van de kookboeken Arabia Bismilla Arabia (nu in de winkel), gaan van deze saaie doordeweekse avonden iets leuks maken bij Proef. Al proe(f)ende ontdek je de smaken uit het boek, zoals bijvoorbeeld kruidige ‘Kisir salade’, pittige ‘Pistachespread’, geroosterde ‘Aubergine met labne en kappertjes’, en zoete couscous. Marije Vogelzang vergezelde Nadia en Merijn bij een project in Libanon en daarom is deze samenwerking als vanzelf ontstaan! De laatste Proef Arabia avond (29 november) sluiten we af met Kamal Mouzawak van de biologische boerenmarkt Souk el Tayeb in Beirut en het bijbehorende restaurant Tawlet. Bismilla!
reserveren via reserveer@proefamsterdam.nl

Nieuws-image: interieur.jpg

2010-09-13 Bismilla Arabia We zijn superblij met de komst van ons tweede boek waar we meer dan een jaar mee bezig zijn geweest. Fantastische reizen naar het zuiden van Turkije, Palestina, Israël, Libië, Algerije, Catalonië in Spanje en Sardinië in Italië daar hebben jullie op deze pagina al meer over kunnen lezen; nu staan de echte uitgebreide versies middenin Bismilla Arabia, in een apart katern als een boek in een boek. Daaromheen staan alle recepten waar we zelf zo van genoten hebben en nog doen. We kunnen al niet meer zonder de kisir en onze laatste verslaving is de Palestijnse peterseliesalade met tahinadressing en granaatappelpitjes. We zijn superblij trots en zo benieuwd naar de reacties. Volg ons nu ook op facebook, twitter/cookbookarabia en we hebben sinds kort een blog! htpp://cookbookarabia.wordpress.com

Nieuws-image: frontcoverbismilla2.jpg

2010-05-31 koken in Beirut Arabia kookte bij Tawlet Souk el Tayeb in Beirut

Begin mei waren we terug in Libanon. Sinds we er voor het eerst waren in 2007 voor Arabia is het een jaarlijks ritueel geworden: een week Libanon is altijd een feest, en het voelt inmiddels als familie. We kookten bij Tawlet Souk el Tayeb, het nieuwe restaurant van onze vriend Kamal Mouzawak, organisator van Souk el Tayeb markt in Beiroet. Een geweldige plek om te zijn en prachtig om te zien hoe iedere dag andere producenten het menu bepalen met regionale Libanese gerechten, om zo Libanon’s culinaire rijkdom te laten zien. Donderdag 13 mei waren wij de gastchefs en hebben we al uit ons nieuwe boek Bismilla Arabia gekookt; gerechten uit de hoofdstukken Turkije en Sardinië. Het Libanese publiek, 60 man sterk reageerde enthousiaster dan wij ooit hadden kunnen voorspellen, ze vonden alles meer dan heerlijk. Kamal introduceerde ons als Souk el Tayeb family en we gloeiden van trots. 's avonds kregen we ook nog de NL ambassadeur en een klas aankomende diplomaten op bezoek, en hebben we alles nog eens dunnetjes overgedaan.
Delicious’ hoofdredacteur Makkie Mulder en styliste en vriendin Maaike Koorman waren deze week met ons mee, aangestoken door ons enthousiasme en we hadden een 100% perfecte week; prachtig weer, ’t heerlijke huis van Kamal & Rabih in Batroun, volop lekker eten en fijne mensen. Tel daar een bezoek aan onze favoriete granaatappelmelasse en rozenwaterproducent Joseph & Nizar Menheen bij op, een prachtige hike in de Libanese bergen en zalige etentjes bij Maguy’s huiskamerrestaurant op de rots aan zee in Batroun en als klap op de vuurpijl een heel positief gesprek met een nieuwe Libanese uitgever voor Arabia en hopelijk ook Bismilla Arabia en ga zo nog maar even door.
Lebanon, we come back soon, yalla!

Tawlet Souk el Tayeb

Nieuws-image: Merijn-en-Nadia-Buffet.jpg

2010-04-02 Nieuws! Nieuws! Nieuws! Eindelijk weer nieuws! Het is zoals dat gaat druk in het culinaire leven. Zo druk dat een nieuwsbericht op mijn eigen site natuurlijk weer als laatste op de agenda staat. Maar niet getreurd, steeds meer mensen volgen ons op twitter: cookbookarabia. Nadia en ik zijn alweer maanden hard aan het werk: we hebben meer dan 100 gerechten gekookt, variërend van heerlijke fregola’s uit Sardinië, zalige rode tabouleh uit Turkije tot bietentabouleh uit Israel, maftoulcouscous uit Palestina en uitgebreide Turkse en Palestijnse ontbijten. En onze cover staat alweer alsof hij gedrukt is, in de aanbiedingsfolder van onze uitgever Kosmos. En je ziet 'm hiernaast! We zijn superblij met deze geweldige cover wederom van onze Rosa Vitalie. Ondertussen werken we hard door, zodat eindelijk begin september onze trotse nieuwe kind van de persen gaat rollen: Bismilla Arabia!
Het leuke is dat steeds meer mensen ons vragen voor allerhande leuke evenementen: zo stonden we onlangs op Women Inc. in Amsterdam en gaan we binnenkort koken bij restaurant As (23 mei) en restaurant Merkelbach in Amsterdam (datum volgt nog). Begin mei zijn we weer terug in Libanon waar we het nieuwe restaurant van onze vriend Kamal Mouzawak van de bio markt Souk el Tayeb in Beiroet gaan koken www.soukeltayeb.com. Makkie Mulder, mijn hoofdredactrice van delicious en collega en vriendin Maaike Koorman gaan met ons mee, benieuwd geworden door al onze verhalen!

En ondertussen gaan al mijn leuke deliciouswerkzaamheden en onze lekkere VIVA producties gewoon door. Zo ontdekte ik onlangs lekker Luik, Dordrecht in Leiden. Allemaal te lezen in delicious en de VIVA.



Volg ons op twitter!

Nieuws-image: cover-bismilla-totaal.jpg

2009-11-09 Couscous, dadels en kamelenmelk uit Algerije & Libië We zijn weer terug in Nederland. Althans voorlopig. Onze laatste twee reizen voor Arabia 2 waren geweldige afsluiters. Algerije & Libië bleken zoals verwacht geslotener landen dan we tot nog toe gewend waren, maar ook hier ontvouwden zich weer bijzondere ontmoetingen, reden we met 160 km per uur duizenden kilometers door de pre-woestijn met onze vriend Nani en bleek de gastvrijheid weer grenzeloos. We proefden de dadels zo uit de palmbomen van Tolgra! En Nani kon niet alleen goed autorijden maar ook koken. In Libië bakten we brood in de Sahara met een Touareg bedoeïn: geen korreltje zand bleef in het brood achter. Onze Libische vriend Ahmed nam ons mee naar zijn stiefmoeder Houriya. Ze was dan wel Marokkaans, maar vele jaren Tripoli maakte dat zij de Libische sterren van de hemel kookte met ons. Nu wacht ons het echte werk. De verhalen, receptuur en het koken van alle recepten zijn de komende maanden aan de beurt, zodat in mei 2010 een nieuw Arabia boek op de plank ligt. We kunnen niet wachten! In de tussentijd houden we jullie natuurlijk op de hoogte. Je volgt ons ook op Twitter!

Nieuws-image: P1040571.jpg

2009-11-09 Geen kookboek van het jaar maar wel in tweede druk! Net niet! Ondanks al jullie stemmen, complimenten en aanmoedigingen zijn we helaas toch net geen kookboek van het jaar geworden afgelopen week. Het grote 12 seizoenenboek van Albert Heijn werd gekozen als beste Nederlandse kookboek en kookboek van het jaar. Gelukkig waren de meeste mensen net zo in ‘shock’ als wij als de ‘gedoodverfde winnaars’.....Goed nieuws is dat we in tweede druk zijn en er op de Frankfurter Buchmesse een rij buitenlandse uitgevers geinteresseerd was in Arabia. Fingers crossed!


Nieuws-image: IMG_0441.JPG

2009-09-28 Arabia on tour, TV-pilot en nominatie voor beste kookboek van het jaar Arabia was weer veel on tour de laatste tijd. Zo kon je ons bewonderen bij de opening van de WAAR winkel in Haarlem, op het culinair festival van boekhandel Donner in Rotterdam en op Smaakexplosies in Zaandam.
Afgelopen week hebben we ook onze eerste filmdag gehad met onze regisseur Philip Martijn en cameraman Frits Berends voor onze culinaire Arabia reis TV-pilot bij chef Ab Tlili van restaurant Zina in Amsterdam. We zijn super benieuwd naar het resultaat.
Maar het grootste wapenfeit is toch wel dat we genomineerd zijn voor beste kookboek van het jaar. 3 november is de grote dag!

Stem voor de publiekprijs op Arabia!

in de tussentijd zijn we weer op reis naar Algerije en Libie!

Stem op ARABIA


2009-09-28 Een land vol bomen om uit te eten Eind augustus hebben we de Arabische invloed in de keuken van Catalunya onderzocht! En wat bleek? Van alle chefs tot de fameuze Catalaanse Abuelas (geweldig kokende oma’s) iedereen was het er over eens dat de Catalaanse keuken nog steeds heel veel Arabische invloed kent. Van stoofgerechten met vijgen en ander fruit tot worst met suiker erin, de voorbeelden zijn er legio. We plukten er amandelen en vijgen uit de boom, reden langs velden met sinaasappelbomen en geurende rijstvelden en kwamen terug met dikke antieke Catalaanse kookboeken.

Nieuws-image: svenb_9652.jpg

2009-08-09 nog meer Sardo life & Lite Side festival 15/16 augustus Op de foto hiernaast de kust onder Cagliari......

Lite Side festival 15/16 augustus Westergas Amsterdam
Eat & Meet Arabia twee dagen om 16.00 uur op het Lite Side festival op het Westergasterrein Amsterdam!
Lite Side festival

Nieuws-image: P1040376.jpg

2009-08-09 Sardo life! Net koud een week terug van dat goddelijke Italiaanse eiland dat Sardinië heet en waar we tot onze verbazing met onze neus in de Arabische culinaire invloeden vielen. Dat het er was wisten we wel, maar zoveel gerechten en smaken hadden we niet verwacht. Van Pane Carasau & Spianata (vergelijk flatbread in Libanon!) tot fregola, couscous di Carloforte en dolci Sardi. Daarbij een prachtig ruige natuur, hele aardige – ingetogen voor Italiaanse doen – mensen en een zee als een openlucht zwembad. We trokken er dus nog een conclusie. Sardinië is de plek waar ik mijn Riad b&b ga beginnen, in Arabia stijl, met Nadia als parttime B&B partner. Heen en weer vliegen is makkelijk en goedkoop met Ryanair, de natuur is prachtig, het eten heerlijk, de producten fantastisch en de link met de Arabische wereld is heel erg logisch (Je ontvangt er zelfs de Tunesische radio). Nu ‘alleen’ nog een aantal serieuze investeerders vinden. (ideen? mail me!)Meer plannen volgen. Koken voor Sardijnen beviel ons al goed; Bruno- die in zijn tuin een apart huis had wat als enorme woonkeuken diende, compleet met houtskoolgril en houtoven- gaf ons een 9 1/2 en schreef al onze gerechten op.


Nieuws-image: P1040190.jpg

2009-07-15 Reizen en nog eens reizen & de Gourmand cookbook award! De tijd vliegt...
We zijn alweer lang en breed terug van een fantastische reis door Israel en ook Palestina, waar we de prachtige olijfoliefabriek bezochten van Nasser Abufarha, van Canaan fairtrade en zoveel geweldige mensen hebben ontmoet zoals Shir & Michal van Tel Aviv first farmers market.
Afgelopen tijd hebben we 400 man ons Arabia laten proeven op een groot Bol.com feest, workshops met VIVA lezeressen gegeven bij de kookboekenleslokaal De Sperwer, een interview gegeven aan de NMO voor Oba live en als klap op de vuurpijl zijn we third best Arab cookbook in the world geworden bij de Gourmand Cookbook awards!

Aankomende zaterdag gaan we weer op reis: de Arabische erfenis op het Italiaanse eiland Sardinië onderzoeken. Tijd voor pane carasau en fregola....
voor meer info over Canaan: www.canaanfairtrade.com

Nieuws-image: olijfboom-site.jpg

2009-05-17 Eerste reis Arabia 2 door Turkije Ons nieuwe boek met als werktitel Arabia 2 is begonnen met een geweldige reis door Turkije! Van Istanbul naar het nog steeds Arabische georienteerde zuiden, van Adana naar Hatay (Antakya) en Gaziantep. Mutlu Tonbekici, journaliste en schrijfster van de leukste hotelgids van Turkije, was een ongelofelijke hulp, ze regelde de leukste plekjes, huurauto en was een geweldige gastvrouw en onze grote vriendin. Niet in het minst omdat ze in haar column in de Turkse krant Vatan het niet willen meewerken aan sponsoring etc. van ons project door het Turks Verkeersbureau en airline Pegasus genadeloos aan de schandpaal nagelde. Zo waren we gelijk beroemd in Turkije!
Mutlu's artikel in Vatan!

Nieuws-image: P1030559.JPG

2009-05-17 Reis nummer twee komt eraan! plus workshops Arabia voor onze VIVA lezeressen a.s. zaterdag 23 mei in De Sperwer kookboekenleslokaal te Amsterdam Over twee weken vertrekken we richting Israel! Maar eerst nog twee workshops Arabia voor onze VIVA lezeressen op 23 mei en een presentatie voor de Arabische kring in Utrecht op zondag 24 mei.



line